klik saya

Thursday, June 18, 2009

Adat Melenggang Perut
Dua tiga hari ni,me n my hubby kerje dok diskus pasal melenggang perut ni jer... bukan aper, we plan to to this on the next month (kandunganku genap 7 bulan), insyaAllah.Ni aku paste ape yang dimaksudkan dgn adat ni...

MELENGGANG PERUT

Adat melenggang perut kebanyakannya lebih difahami masyarakat Melayu di selatan semenanjung manakala di sebelah utara semenanjung lebih dikenali dengan panggilan kirim perut. Adat ini ialah suatu adat yang dijalankan ke atas seorang isteri yang telah genap tujuh bulan hamil dan ia bertujuan untuk meletakkan kedudukan bayi di dalam perut di tempat yang sepatutnya, iaitu bahagian kepala di pintu rahim. Ini penting bagi memudahkan si ibu bersalin dan bayi tidak kelemasan di dalam perut. Maka pada masa itu, bidan akan dipanggil untuk memeriksa dan menentukan isteri yang hamil itu betul-betul telah genap tujuh bulan hamil atau belum cukup bulan lagi. Jika didapati sudah genap tujuh bulan isteri itu hamil, maka mulailah bidan itu diupah untuk melangsungkan adat melenggang perut ini. Kelengkapan yang mustahak perlu disiapkan untuk menjalankan adat ini. Antara kelengkapan tersebut disediakan adalah seperti berikut:

• Tujuh helai kain yang berlainan warna.

• Satu gantang beras.

• Sebiji buah kelapa.

• Beberapa urat benang.

• Satu batang damar.

• Sedikit minyak kelapa atau minyak urut.

• Beberapa batang lilin.

• Satu tepak sirih, yang lengkap dengan isinya.

• Pengeras wang sebanyak lima suku ($1.25) di dalam tepak itu.

Setelah semua barang tersebut disediakan, tok bidan akan menjalankan adat melenggang perut seperti berikut:

Mula-mula tok bidan membentangkan ketujuh-tujuh helai kain berwarna itu secara melintang sehelai demi sehelai. Ibu yang hamil itu akan dibaringkan di atas lapisan-lapisan kain tersebut. Kemudian, perut ibu itu akan diurut dengan minyak kelapa atau minyak urut secara perlahan-lahan.

Selepas itu, kelapa yang sudah dikupas tersebut akan diguling-gulingkan secara perlahan-lahan di atas perut ibu itu ke atas dan ke bawah sebanyak tujuh kali dan pada kali yang ketujuh itu, kelapa itu akan dilepas serta dibiarkan jatuh bergolek daripada perut ibu itu sambil diperhatikan oleh tok bidan itu. Tok bidan akan memerhatikan bagaimana kedudukan muka atau mata kelapa itu setelah berhenti bergolek. Jika mata kelapa itu menghala ke atas, ibu itu akan beroleh anak lelaki, dan jika ia menghala ke bawah, anak perempuan akan dilahirkan.

Setelah itu, sebelah tangan tok bidan akan memegang satu hujung kain lapisan atas sekali dan dengan tangannya yang sebelah lagi, dipegangnya hujung yang satu lagi. Kemudian kain itu diangkatnya sedikit sambil dilenggang-lenggangkan badan ibu itu. Dari sinilah terbitnya panggilan Lenggang Perut itu. Selepas itu, kain itu ditarik keluar daripada bawah badan ibu tersebut. Perbuatan ini akan dilakukan sehingga habis ketujuh-tujuh helai kain itu dikeluarkan dari bawah pinggang ibu tersebut. Kain yang di bawah sekali akan diberikan kepada tok bidan bersama-sama dengan kelapa, beras, damar, sirih pinang beserta dengan wang pengeras lima suku di dalam tepak sirih itu.

Biasanya, pada hari melenggang perut akan diadakan kenduri kecil-kecilan yang akan dihadiri oleh orang tua-tua dan kaum keluarga yang rapat. Pada masa kenduri itu berlangsung, si ibu yang akan melenggang perut itu akan dipakaikan dengan pakaian yang baru dan cantik.
From; http://www.ashtech.com.my/adat/lenggang_perut.html

Sebenarnyer, bukan kami nak follow adat ni pon...just untuk adakan SOLAT HAJAT je dan sedikit kenduri doa selamat... hehe
kesian my hubby, tiap2 mlm penin pikir nak buat menu aper, nak panggil berapa orang, jiran2, org mesjid...hmmmm

ni la perut ku yang ada baby 6 bulan...I LOVE DADDY..I LOVE MUMMY! Thanks my dear... :X

4 comments:

 1. Hi, it's a very great blog.
  I could tell how much efforts you've taken on it.
  Keep doing!

  ReplyDelete
 2. Akhirnye dapat gak tgk peyut u tu sah.hehe...dah makin besar ek... cute jer :)
  Emmm... melenggang perut tu kemain lagi bahan2 nak kena ada ek..siap ade tepak sirih lagi.mcm nak kawen plak..hehehe

  ReplyDelete
 3. hehe...tu pasal pakai baju ketat sket.. kalu x..
  u tak melenggang perut ke kat sana? ke melenggang kangkung pi kelas jer? ekeke

  ReplyDelete
 4. wess.. peyut mu da nmpk mkin besau..hihiii.. aritu jmpa tak obvious sngt sbb mabe mu pkai bju krung kan.. hihii

  sah, teruskan becerita n terus 'tunjukkan' dirimu itu..hihi

  ReplyDelete