klik saya

Tuesday, June 23, 2009

Sesekali teringat masa mula-mula scan baby (week 12)

HUSM punya procedure, bila baby cecah week 12, baru boleh start buat kad merah dan check up. Berlainan dengan klinik desa, once u found out that you r pregnant, u must report to klinik desa dan terus jalani check up, tambah2 lagi kalau u pregnant 1st baby (Primugravida ~ ececeh, dah pandai pakai istilah OnG sekarang!). Masa tu excited je nak gi check up...ramai patient masa tu. Lepas urine test n timbang berat badan, kene la interview by misi2 yang ada kat situ- family history and maklumat husband dsb...untuk isi form. Then, lepas jumpa doctor (Dr. Mena~baik sangat), its time to see my baby! SCAN time! Masa scan, nampak laa budak kecik ni...aku rasa macam comel sungguh dia! Masa doctor nak amik ukuran dia –CRL (crown rump length- ukuran dari kepala sampai punggung dia), dia boleh menggeliat dan tendang2. Doktor gelak jer.. masa tu ukuran dia 3.35 cm. Alaihai...keciknyer... tapi sudah sempurna sebagai seorang manusia muslim yang comel dan aktif (walaupun memang tak rasa langsung pergerakan dia).

Keluar dari klinik, aku senyum sorang2 teringat baby. Terus sms my hubby “ abang, betul2 ada baby la dalam perut sayang!” (sebab kadang2 aku confius, betul ke aku pregnant?) dan telefon ku terus tercampak ke lantai tanpa sengaja menyebabkan casingnya patah terus...lalu semua mata patient di ruang menunggu Klinik Rawatan Keluarga terpaku pada ku....
Alahai anakku...
Ni gambar dia masa 14 minggu.. comel tak?

3 comments:

  1. Alahai kecik lagi tue sah... cute nye la hai... mase tgk baby mesti rasa terharu kan..huhuhu..rasa cam tak caye ade zuriat dlm perut nie.. (sekarang ni lain ler...obvious besaunye.hehe) :)

    ReplyDelete
  2. ala tomel2...bru 3 bln dh aktif.cerdik ni....rafiq 3 bln isap jari je dlm perut hihihih...happy kan?mesti sgt2 xsabar da

    ReplyDelete
  3. emmm...heppi n x sabar sgt tggu bln 10 ni... lamanya....huhu

    ReplyDelete