klik saya

Wednesday, July 8, 2009

Mari buat bakul baby

Hari Isnin lepas, sementara menunggu mr.hubby balik dari kerja, sempat la siapkan dua bakul untuk simpan baju2 n bedak2 baby. mula2 ingat nak beli jer bakul gni..kat kelantan ada jual, harga range dari RM100-RM250. tapi hati ni xder tersangkut kat mana2 design pun..maksudnye kaler n hiasan dia x kene dgn I punyer taste. huhu. sangat tak suka bila bakul baby di hias dengan renda satin kilat2.huhu horror sangat rasa. then kaler dia pulak kebanyakan nye striking sangat3. huh.

maka dengan itu, kami decide untuk buat sendiri jek...
mula2 tu gi beli kain cotton kat Nagoya Plaza Alam Sentral. pusing satu Nagoya walaupun belakang dah sakit yang amat (setelah 3 hari bershopping). harga hanyalah RM6.25 untuk 2m setengah.
then beli bakul RM8.90 kat kedai plastik. satu lagi bakul kecik RM2.90. Beli kat kedai apek seksyen18.
balik, terus potong kain ikut ukuran bakul. lepas magrib, nak pegi jahit tepi kain tu, tp malangnye semua kedai bunga tutup. ada kedai jahit melayu pun, x sempat buat katanya...banyak tempahan. maklumlah, raya dah dekat neh.
pusing2 hampir2 frust (kalu tak dapat jahit tepi, ape aku nak buat time hubby gi keje esoknye kn..?). then tersinggah kat kedai India jual CD, tgk2 ada mesin jahit. ape lagi, suruh la dia buatkan..terpaksa tunggu 45 minit. tapi ok lah daripada xder kan...kos kat sini ialah RM1.. (mula2 kene RM1.50, tetibe dapat diskaun lak)
sementara menunggu tu, gi la beli span kat Sayang You, riben dan gam lilin. kos dalam RM15.50 gtu.. so total kos ialah RM32.55. so sangat la murah berbanding beli yang dah siap kn....?




bakul kecik tu utk simpan bedak2 dan aksesori baby (minyak Yu Yi cap limau semestinya).
ops, lupe..kos kene tambah dengan bear hiasan tu harga dia RM1.50 (ada diskaun 50%). Dah siap tu, baru teringat kain balut bakul tu x basuh lagi...so terpaksa lah sembur febreze jer lepas ni..

ok...

dengar2 ada org nak edit lagi bakul tu...

13 comments:

  1. Amboi kalau dekat2 i tempah dah bakol2 neh kat u Sah.. murah sket dr beli yg dah siap nie... nak buat sendiri, takut baby tergezut plak.heheh

    ReplyDelete
  2. wow!!!
    mu mmg berseni la weh.. nnt aku nk mntk upah gok.lalalala

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. alamak terdelete lak td..akak bgtau td..comel nyer..n nak suggest wat la tempat letak diapers.leh tgk alya nye nie
    http://www.flickr.com/photos/an_nur5080/3708515823/...n nanti leh cuba letak baby dlm bakul tu n amik gambar cute tau..:)

    ReplyDelete
  5. nie alya dalam bakul baju dia
    http://photos-p.friendster.com/photos/55/73/903755/1_901605733l.jpg

    ReplyDelete
  6. K.ku, cute laa Alya dlm bakul itu. k.Ku meh la join The Photomama. leh letak gambar Alya byk2 dlm tu...

    K.ijan, harus la bb u terkezut sakan..hoho

    Mc La, cepat2 la kawen. leh aku bagi hadiah bakul neh...

    ReplyDelete
  7. que @ kuasmarinaJuly 28, 2009 at 7:05 PM

    nak gak join tp segan la...mmg dah lama jd follower saiful nang nie...

    ReplyDelete
  8. mcm mana nk jhtkn span ng kain n kat bawah tu mcm mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, sorry late reply... kain bawah tu kite lekatkan pakai gam silikon jer.. :)

      Delete
  9. Sis kain tu just gam kan pada bakul jew kew?

    ReplyDelete