klik saya

Wednesday, September 16, 2009

INDUCE LABOUR EXPERIENCE

7 09 09
As promised by Dr.marya, today is the day when the induce labour will be perform on me.
Pagi2 lagi dah bangun dan bersiap, menunggu jam 630am tiba...
Berdebar setiap kali dengar derap kaki nurse, namun sehingga jam 10 pagi, tiada sebarang proses induce dilakukan.
Sebelum tu terdengar nurse kata “patient katil 6, 8 (me) dan 12 IOL hari ni”
Maknanya komfom la kene induce..
Bila Dr.mya (bukan nama sebenar) round check patient a few minutes after that, she ask me about the induce. The the MO (Dr.Diya-bkn nama sebenar juge) told her that induce labour was not done on me because I’m already have the contraction and dilate 2 cm.
What?
Me terkejut and told Dr.mya that I’m not in contraction (eventho I tatau cane en.contraction tu) and for sure I’m not dilated (tetibe terpk, x kan aku tidur sampai x sedar kene cek jalan kan...padahal mlm tu x leh tidur pun)
Then kecoh sikit, rupe2nye data patient lain termasuk dalam my folder. So Dr.Mya arahkan MO untuk induce me ASAP. Kalu specialist lain, mst MO tu da kene marah pasal buleh salah cenggini...
So, on 1045am, I’ve been induced using pitocin. Done by Dr.Kalvana-bkn nama sebenar laaa (tangan dia besar dan sedikit kasar cara kerjanya... 
Sakit? Of course. First time serviks di rodok2, jawapannya STILL CLOSED.
Balik bed, menunggu rasa contraction. Hmm..still nyaman. But CTG result showed that I already have the contraction. Tapi betul2 x leh rasa that contraction.
Lepas sejam, jalan2 round wad, borak2 jam dengan wardmate. Then CTG again. The contraction graph showed contraction lagi kerap. I tanya nurse, knp I x rasa that contraction? I just felt sakit pinggang dan baby macam mengeras2. The answer is: itulah contraction. Still in mild stage.
Oooooo...br taw..
Then a few minutes after that, sakit pinggang makin menjadi2. Tapi still buleh accept that pain.
Tapi selepas tu, dalam pukul3 gtu, sakit menjadi2 sampai I xleh focus dah. Then hubby sampai jam4, me tengah merengkot dalam bilik TV. (masa ni la pulak bilik wad kami kene cuci dengan RAdicare, so semua patient kene kuar dari bilik...hampehz sangat2 rasa. Hari aku kene induce la ko nak buat keje segalak..semalam xder la pulak..). hubby dah muka risau and urut2 my pinggang. Sekejap tu kakak ipar I datang dengan muka risau jugak...tapi masa ni buleh senyum lagi... heheeeeee
Nurse datang panggil utk CTG again.
Tumpang bed 13 sebab patient ni gi bersalin kat labour room.
Time ni la CTG graph show contration yg kuat sngat2. Me pun dah x tentu arah, sakitnya hanya Allah yang tahu...kering bibir berzikir dan membaca ayat2 suci. Sakit datang dlm 10 minit, 6 kali contration (6 in 10).Then Dr.Khai datang, dia pasang catheter (ye ke nama dia neh?) kat tangan and drip HM masuk. Ni nak wash balik ubat induce since contraction sanagt2 x berpadanan dengan OS (serviks opening). After wash, baru lega sikit..
Dr.kalvana datang tengok I..huhu seram tengok dia. Dia amik glove and arahkan my hubby tggu kat luar. Then, aduh, kene lagi. OS still 1cm. Kali ni dirodok2 bg jalan cepat bukak. Sakitnya ya Allah....
Air mata mengalir..tp mulut hanya berzikir...
Drip kedua di tambah.
Maghrib.
Kembali ke bed 8.
Sakit datang dan pergi...
Teman hubby berbuka. Me dah x selera nak makan. 4 kali je hubby suap makan dah surrender x nak dah...
Me terbaring, berselimut.
Hubby muka susah hati.
Dihalau keluar, di buat tak tau jer. Husband mmg x leh tggu wife kat ward..
Sakit...
Dr.Khai datang bagi pain killer
Me start lalok n kepenatan
Tertidur..
Nyaman..
Sesekali terjaga nurse datang utk time contraction
N dr.Khai dtg bertanya khabar..
Pagi 8/9/09....

2 b cont...

4 comments:

  1. baca je dh seram, ini kan plak nk experience nnt huhuhu takutnye

    ReplyDelete
  2. takutnye... :( takut tgu my turn mcm ane lak nanti.. nipon dh x nyaman je tdo.. nak raya pon seram je... huhuhu x saba tgu sambungan cite..

    ReplyDelete
  3. Kalau contraction tak sequence dgn opening dorang wash2 plak ek.. huhuhu... kak ijan ritu misi bagi pain killer jer. pastu alhamdulillah blh tido lena 3 jam sblm real contraction dtg... ingat2 balik pengalaman kena induce ni ngeri ye tak sah? hehe :D

    ReplyDelete
  4. kadang2 bila fikir sakit bersalin nie rasa x nak dah bersalin..tp bila dh lama ..baby dh besar sket lupa dah rasa sakit tu n rasa mcm nak je sorg lagi :p

    ReplyDelete