klik saya

Tuesday, October 20, 2009

meninggalkan Rayyan,..kerisauan..dilema..penyusuan?

tinggal kurang 2 minggu lagi untuk aku kembali ke USM dan ini bermakna Rayyan perlu ditinggalkan bersama pengasuh untuk 9jam. dilema sangat.. pengasuh tak dapat cari, BM tak dapat stock.. i'm soooo worried!

nak tinggalkan Rayyan dkt taska? I'm not prefer to.
hish, tatau la..tok ma kat kampung tgh usaha cari pengasuh lagi. tapi risau juga nak letak si kicik ni dengan sebarangan orang. dan paling aku risau, nnt bile keje, aku mesti RINDU gler ngn Rayyan! sekarang pun kalu tinggal gi mandi sekejap pun dah winduuuuu!!!! huhuhu

semalam masa tukarkan poposh Rayyan, tersenyum sorang2 tengok pehanya yang dah mula berlipat.berbunga2 hati mommy.. hehe. may be bagi ibu2 lain, yang anaknya lahir 3kg lebih, lipatan ni sudah tersedia semasa lahir. tapi bagi aku, bahagianya tengok peha anak berlipat. dan aku usap2 kaki Rayyan yang semakin berisi itu. teringat saat dia dilahirkan, hanya lah kulit yang menyaluti tulang. Alhamdulillah...anakku semakin sihat.. berkat susu ibu mungkin.

hmm..lagi satu dilema.. sebagai ibu, terasa betapa gagalnya aku saat aku dan hubby membeli S26 formula milk. dan smp ke hari ini susu itu masih belum di bancuh. sesunggunhya aku tak sanggup untuk menyuakan susu itu ke mulut Rayyan!
aku masih ingin mencuba untuk fully breastfeed him.. semangat dari aini aziz at SaraKids blog;
aini aziz says:
15/10/2009 at 5:51 pm

to echah..sy sgt phm dgn perasaan echah waktu ini..sy just nak share pengalaman sy sahaja..semasa berpantang anak ke-2 sy berpantang di Muar..sy bekerja di shah alam..tiada gadjet mengepam..org sekeliling tidak phm..dan tiada ilmu yg TEPAT jgk..semasa dlm pantang..selalu berfikir ‘cmne aku nak buat nie’..mmg sgt sedih pd ms itu..tetapi agknye sbb sy snts berdoa kepada Allah supaya niat sy utk fully bf dipermudahkan..alhmdllh..sehingga saat ini sy masih lg ekslusif bf..sy mula mengepam seminggu sblm masuk bekerja..siang mlm mengepam utk tmbh stock shj..tiada ilmu bila mana waktu bole tingkatkan kuantiti susu..da masuk kelas baru tahu mcm mane nak up susu..mkn pape shj penambah susu..tp pd sy yang plg penting adlah NIAT,USAHA,SEMANGAT,DOA dan TAWAKAL..smua itu perlu bersatu 100% pd permulaan menyusukan..alhmdllh..sy berjaya..

echah..pum la sekerap yg bole..direct feed baby sekerap yg bole..ape shj oz susu yg dpt..syukur alhmdllh..jgn sedih dan hati kene snts relax..yg plg penting jgn cepat rs kecewa..iya..dulu sy pn mcm echah jugak..tp skrg..segala ilmu yg TEPAT makin mmbuatkan sy lbh bersemangat..echah kene kuat SEMANGAT utk pump..directfeed..pump..directfeed..pump..directfeed dan snts tenang dlm ape shj situasi yg echah akan hadapi..echah BOLEH..

THANKS AINI AZIZ! and PN. FARAH.

memenag niat hati ini tak nak campur FM..sebab dapat nilai sendiri baby yang di breastfeed- me and baby yang dapat FM-hubby. me dlm setahun nak demam sekali pun susah, hubby dlm ssebulan ke dua bulan mst demam sekali! dan aku tak nak Rayyan mewarisi daddynye dlm hal ni...

4 comments:

  1. semoga rayyan sihat sentiasa..

    emm..sebenarnya dulu aku pun nk boh rayyan..tgk2 lps tu mg nk ltk dh..terus cancel..hehe

    ReplyDelete
  2. salam sah..jgn la risau sgt2..bila kita stress n risau nanti susu lg kurang...sempat lg awk nak buat stok tu...lg pun skang nie rayyan minum x byk sgt lg...bab pengasuh tu akak wish dpt la jumpa yg terbaik yer...

    ReplyDelete
  3. moga rayyan sihat selalu...

    mu pon take care..ntah bilo leh pi mlawat mu ni..tadok drebar weii..uuuu..

    ReplyDelete
  4. naman; boh je laa....xdok masalah pon. misteri sungguh nama anak mu. hehe

    K.que; thx...itu lah, hrp2 nye sempat la buat stok...

    mc la; meh lah Laa...lama x jupe mu. mu hire je mana2 driver dikalangan boypren2 mu tu..hehe

    ReplyDelete