klik saya

Wednesday, March 10, 2010

preparing baby food

Ni entri utk menjawab persoalan oleh sahabatku Umi Rod a.k.a umi wafiy..
Rayyan mula-mula makan bubur nasi sahaja..that’s rite, utk permulaan jgn mix nasi dengan apa2. Just to introduce our baby with solid food. Introduce other food step by step.

So, sah prepare nasik, boiled sampai lembut (jadi bubur) dan tapis dengan air-air nasik tu sekali. Bagi Rayyan mamam... kadang2 I campur EBM siket.... menu ni seminggu.

Lepas tu, start introduce dia makanan lain. So, I prepare bubur campur dengan carrot, brocoli dan bilis sikit (bilis cuci bersih, xder taik hitam2 tu..). Sometimes, i letak setitik madu khaula, hari ini letak 3 biji kismis hitam (utk brain) –Rayyan memang dah start isap kismis dari umo 2-3 bulan gtu...masa tu daddy dia bagi jarang2 sekali, i tak penah bagi... . Menu dengan sayur ni, Rayyan suka lagi compare to nasi sahaja. Lepas ni nak bagi jagung lak! Tukar-tukar sayur..takut dia jemu.

Bagi kita yang bekerja ni (I ni consider bekerja kah?), malam2 I basuh terus sejemput beras dan rendam dalam periuk. Pagi2 I terus tekan cook (pakai periuk letrik, masak dalam bilik pasal dapur umah I agak jauh dr bilik, susah lah I nak jenguk2 bubur tu at the same time nak jenguk2 Rayyan yg tdo lagi pg2....). sayur mayor semua I dah prepare basuh bersih2-rendam dalam air garam sekejap to remove herbicide), then potong kecik2 n nipis2, simpan dalam tuppaware dlm freeze. Bilis pun gtu gak. So pepagi, lepas nasi sudah masak, I just add the sayor mayor ke dalam periuk. Then, tapis semuanya jadi hancur...

Sejak ada anak sendiri ni, I concern sket about kebersihan utensil. Dulu pun bersih gak, tp sekarang, lepas basuh dengan air paip, I akan siram semua dgn air masak lak. Hish, punya lah risau kalu e.coli masuk dlm perut anak kan..hehe.
Lepas ni, I nak try bagi puree buah pulak mcm pisang or apple.

Cara-nya: cut banana into a small pieces, put a table spoon of water, boiled / put in oven. Lenyek2/blend bolehlah makan.

Tapi ni next week lah.

Utk store sayur mayor, ada juga buleh store yg dah blend dlm freeze (step ikut K.Que).

Ok lah, harap2 wafiy bertambahlah berat badan lepas ni yer....

1 comment:

  1. thank you so much mommy rayyan for ur very good info.Actually i dah start bg wafiy mkn ms umu dia 5.5 bulan..hehehe, sbb berat dia x naik2 so alhamdulillah lps sminggu mkn, berat dia dh naik.yg blh tau naik sbb cukup jer sminggu mkn dia demam teruk lak, masa g check kat klinik, kena timbang jgk, ms tu brt dia dah 6.1kg..alhamdulillah..tp demam ler pulak,xtau ler turun ke tak..harap2 tak turun ler..

    ReplyDelete