klik saya

Sunday, July 4, 2010

HOME SWEET HOME

Alhamdulillah

Finally kami dah berjaya masuk ke rumah sendiri.

Masih banyak ruang yang kosong

Tapi sudah boleh ditiduri, eh, didiami

Yang siap tapi tak berapa complete lagi ialah ruang tamu

Masih perlu menambah frame2 kanvas untuk ruang di dinding yang kelihatan kosong

Dan juga feature wall yang masih belum siap!

Mungkin akan diletakkan rak buku yang tinggi untuk mood scandavian

Dan juga bantal2 gebu

tu rumah sebelum di cat balik. cat dia dah bertampung2 ore kelate kata.

pastu lantai rasa berpasir walau dah dimop berkali2 sampai tak larat.

lock tingkap seme patah.

pintu seme pecah (ni kes gaduh laki bini la ni....amboi, ganaz ye korang ye!)

sebelum tu, kita saksikan proses2 menyiapkan rumah

beli cat Jotun Majestic ni. tahan 15 tahun. agak2 time Rayyan form 3 nanti boleh la tukar cat pulak ye bang! (ntah2 tak sempat 15 tahun, mata dah jemu). cat ni boleh lap ye kawan2. senang keje mak kat dapur kene sambal kat dinding, amik kain zasssss lap ajo!


proses mengecat dilakukan dengan jayanya (sampai tangan seme naik lenguh). tengok lah Rayyan.... kesian anak mummy terbongkang tidur tengah2 hall. dah tu kat ruang tamu jer ada kipas.... kerusi rotan tak bersofa tu tinggalan penyewa sebelum ni. dah selamat dah dihapuskan. tu my BIL tgh mengecat.

Inilah rupa rumah kami

Pilihan warna2 natural untuk ruang yang terhad

Di ruang tamu dan master bedroom

disebabkan nak beli frame2 seme duit tak dok lagi, maka kami hias lah dulu dinding2 dengan wall sticker. berjaya di beli di Uptown Shah Alam, Seksyen 24. kedai kat depan ye. murah2!

Manakala warna grey dan hitam untuk dapur dan bilik tetamu (rasanya bilik tetamu ni bakal jadi stor... gagaga.... boleh tak bang?;) )

ni dapur sebelum di renovate. ada dinding separuh macam tu. pastu pakai tingkap nako.

ditransform jadi macam ni...

kabinet belum dipasang. tunggu ada rezeki lagi. buat masa ni, seksi lah dulu barang2 seme dok bersusun bawah rak tile hitam. langsir benang2 hitam tu...selalu buat Rayyan geli2 bila lalu kat situ. gagagaga

table top belum beli lagi...dengan kerusi kaki tinggi melangit.

Bilik Rayyan pula, mesti ceria...sesuai dengan usia dan untuk perkembangan mindanya.Dah ada kawan2 tu... budak2 dok main belon kat bawah pokok itu..Rayyan suka sangat wall sticker tu.

Di pegang2nya, menjerit2 tengok

Sesambil boring tak der buat aper...

Saya DIY la wall sticker

Guna lebihan2 kertas wall sticker yang lain

Dapat lah corak mcm ni

Rasanya ni temporary jer

Sementara tiada sebarang perabot lagi akan ditambah

Macam cumil jugak saya rasalah..

Kalau korang rasa nak buat gak, boleh lah tiru step2 kat bawah ni ya!

haruslah mak dengan anak posing kat sini...

lepas tu, mesti ada aksi Rayyan kan..

ni haa si baby ceria (bila mak bapak ada depan mata, kalau tak, nak pi toilet pun meraung! huhuhuhu).seronok kemain Rayyan dok kat kerusi cumil dia. sampai senget2 troli IKEA kami mengangkut barang!





tangan dan kaki tak dok diam.


Rayyan pun rajin tolong mummy mengemas rumah kan mummy?


Daddy dengan Rayyan sebelum kami balik ke kampung halaman. Rayyan cukup lah suka tengok gambar.




ni lak tetibe menyebok lak gambar ni pasal pa? tak de ape, ni gambar anakanda seronok makan nandos free. suka tul dia makan ayam, nasik kat sini. ayam dia lembuttttt...
tapi bagi saya orang kampung ni, mahal la kalau rege jagung setengah ketul pun dah RM5.
kalau tak kerana ada voucher (tenkiu Pa n Ma!), tak makan la kat sini. sekali sekala tak apa lah kot...
Rayyan sekarang kalau gi makan dah buleh duduk baby chair. aman mummy dan daddy boleh makan berjemaah.



nanti bila dah siap seme, da 3 of us pun ada sana, buleh la wat open house lak... :)


till then, daaaaa...

p/s; bang, dah siap dah. hari2 cek blog ye? sowi...tak dan! hari ni tak dapat masuk lab pasal budak2 Mmed dok belah kepala orang kat situ...huhu ngeri!!!!

23 comments:

  1. sah! cantiknya rumah demo! pandai la sah dekorasikan dia w.p simple tp i loike!!

    erm.. sopa tu beli kat mana?ahahaha mmg plan raya WAJIB tukar sopa kt rumah tu..gagagaga~

    bila nk wat opn house nak tgk la rumah sah.. ehehe

    ReplyDelete
  2. simple n cantik umh rayyan.. ceria :D

    ReplyDelete
  3. fuh!!mcm tgk majalah deko ke ape post mu kali nih..keh keh..cantek giler!!dan cukup kreatippp..

    nnt jgn lupa jmput aku ke open house mung.hehehe

    ReplyDelete
  4. wah cantiknya rmh sah..ni wat i x sabar nak deco rmh sendiri ni.
    aritu g ikea ushar2 jgk kerusi yg rayyan duduk tu..mmg plan nak beli bila ada rmh t..huhuhu..

    ReplyDelete
  5. wah cantiklah rumah...pandai sungguh mendeko ya...kreatif sungguh...cam akak ni dah bli sticker tp tk brani nak menampal lagi...tangan kejung org kata...hahaha

    ReplyDelete
  6. Mummy n ryan bile nak balik sini...?? daddy sokmo menung sorng2 dlm umah ni....trbyg2 mummy n ryan.....ksian daddy...mggu ni tak kira walau daddy balik klate 1 hari ahad je n xbermalam, daddy sggup....tgguuuuu...

    haa pasal bilik ttamu, sorry ekk, daddy xminat ada brg xbguna dlm umah..daddy dah hbis kemas smua smalam, bilik tamu pun dah siap cat(white+grey) n tampal wall paper, nk tgk?? balik lahh sini hehhe..

    To fiza n Naman(betul ke nama? xingat,hehe)+ mber2 lain any time leh dtg bile sah balik...silakan...

    ReplyDelete
  7. ni gabungan warna2 earth. smart molek, sah! nice!

    ReplyDelete
  8. Fiza; rumah tu byk lg kosong.... tu ruang tamu jer yg berisi.

    sah pun tatau bila nak balik sana lagi... uhuk. nnt da balik,dijemput darwisy sefamily datang!

    sofa tu beli kat courts. tp rasanya dah xder jenis ni kot.. mebi ada kat Plaza perabot shah alam, sek 7. ai....sofa fiza tip top lagi nak tukar baru kah? ;)

    ReplyDelete
  9. Roshda : tenkiu. simple sebab tak der duit! hahaha. pastu ruang luas bagi anakanda senang lari2.

    ReplyDelete
  10. Laa: macam majalah deco ker? harus lah sebab inspirasi dari majalah Apartment n Rrenovation! nnt mari umah aku des! aku masak utk mu. aku tau mu suka makan kan... :)

    ReplyDelete
  11. Che Rod: sape2 gi IKEA mesti tau kusi ni sbb kene lalu dpn dia sblm leh exit :) kenape u tak beli jer terus kusi tu? nnt nak dtg KL lagi ek?

    ReplyDelete
  12. iManja : alaa akak, tampal jer..mesti jadi. sticker tu dah cantik, mesti umah jadi cantik. kalu tak jugak...hehe tatau la... tangan tu celup2 dlm air bagi lembut..hehe

    ReplyDelete
  13. Daddy : ai daddy, permohonan di rijek nampaknya. bukan mummy nak wt stor sepah2, tp ala2 tempat letak brg, tapi letak bawah katil. sebab? haaa...jeng2

    sponsor mummy n rayyan tiket flight, t mummy balik.

    ReplyDelete
  14. Anonymous : ni Jih ke sape ni ya? gayanya mcm Jih.
    a'ah, warna2 earth. dah pening nak pilih kaler.. huhu
    jemput mai umah eh!

    ReplyDelete
  15. LIP; itu lah namanya orang tadak keje! heheh

    ReplyDelete
  16. Snok kan smlm gi SSF KB, hehhe malam ni gak daddy nk balik rumah puchong nak tampal kerawang "segalak" utk feature wall bilik kite...Nnti daddy email gmbar k...

    ReplyDelete
  17. sahh.. nak dtg umh mu..lawa

    ReplyDelete
  18. liyana: dtg la...time aku ada umah jer laa... hehe. t aku gtau bila aku balik sana ya.

    ReplyDelete
  19. oke...hihi...aku pun tak pasti aku bz or tak..kng aku tak bz,hang bz..hehehe msak sedap2 nnt.haha

    ReplyDelete
  20. Salam Sah...
    Wah cantiknye rumah korank!!! tahniah dah dapat masuk rumah sendiri. seronoknye dapat hias2 rumah... nanti kitorang balik nak g berkampung kat rumah korank okeh! hehe..

    Rayyan jangan lupe..selalu2 la tolong mummy mengemas ye! nanti Mikael datang melawat boleh tolong sama. hehe

    ReplyDelete
  21. Hi Raisha! Your house is very cozy. You should be proud of every little thing you did yourself for your baby. This is something he'll look at when he grows up and I'm sure he'll appreciate it. I'm following your blog now :) Perhaps we can arrange 'House Crashing' someday? Who knows, it might be a new project for my blog soon (fingers crossed)...

    ReplyDelete