klik saya

Monday, August 30, 2010

cerita panjang Rayyan

salam semua
pagi ni mummy nak letak gambar2 Rayyan jer
banyak gambar Rayyan dalam lappy mummy
mummy pun tatau nak pilih2
tapi mummy perasan lately ni mummy jarang amik gambar Rayyan
sebab Rayyan sangat lasak
mummy tak sempat nak snap

ni pagi tadi, Rayyan terkene bucu almari
tengok daddy
tengok kening kiri Rayyan ni
dah luka
nangis jugak lah hero mummy ni
lepas mummy peluk, pujuk, baru diam, terus upah nenen


ni gambar minggu lepas, eksaited amik gambar. nak amik kamera daripada mummy.


ni lak masa balik s.alam minggu lepas2. kalau Rayyan tidur siang, mummy lak nak pi toilet, mummy letak juga Rayyan dalam cot. tdo lah Rayyan bersauna dalam bilik kita.. (berguna juga cot tu kadang2)


ni lak masa kita gi Mc D. hari ke 2 puasa kalau mummy tak silap. kita dari umah Putra Perdana, nak balik s.alam. daddy kata singgah moreh kat Mc D. pekene GCB. ye lah, tengok iklan jer...nak juga try kan. sedap sangat ker? tekak mummy rsa biasa2 jer. sedap lagi Mc chicken tu.


Rayyan, suap daddy elok2...


haaa...semua jari masuk dalam mulut!
kalau makan jejari (finger food), memang Rayyan makan sendiri jer...mummy tak yah suapkan. anak mummy dah besar rupanya...


dah abis gambar Rayyan makan Mc D jam 12 malam, kite tengok lak anak mummy ni rajin sangat nolong mummy kat dapur.


oooo...tolong kopek bawang ye?
pastu bawang tu nak buat ape mummy? Rayyan mamam boleh?


alamak, tak sedap lah. Rayyan kemas balik lah...


selain itu, Rayyan juga rajin tolong mummy kemas umah...
ni kerusi Rayyan ni nak letak kat mana ye mummy?


ni haaa...melopong Rayyan tengok sape ye nama pelakon ni? selalu pegang watak ibu2. kadang jadi nenek. intonasi dia kalau bercakap gituuu jer. ntah, payah lak nak explain. Rayyan lak suka benor tengok TV dekat2 mcm ni.


ni gambar tunjuk gigi. masa ni baru tumbuh 2 batang jer...


pastu datang dekat2 ngn mummy. macam mana mummy nak amik gambar Rayyan ni....?


berdiri, taaaatih Rayyan!


Ni masa photoshoot dengan family Idlan. ai, serius jer anak mummy? panas ye?


sebab letak Rayyan kat rumput ni lah dia mula merangkak sepenuhnya. sebelum ni, dia campur2 dengan mengensot. ni tahu lak dia geli dengan rumput2 tu, terus merangkak.




Daddy is my super hero. selain super hero apa lagi? orang yang selalu Rayyan buli lah.... huhu


ni masa kita bertiga tadak keje, dah petang, sempat gi pantai tok bali jap amik gambar...


makan time? feveret time of kos!


kalau ada masa, daddy suka bawak Rayyan tengok ikan. tengok ikan ni, lagi besar dari Rayyan kan?kalau makan dengan nasi ni sedap tak mummy?


main kat taman. tengok lah Rayyan dengan tak berkasutnya, dengan tak bertopi nya, dengan pakai baju newborn nya...
sebenarnya masa ni, kami mummy dengan daddy memang plan nak bawak Rayyan main kat taman tasik, tapi kami terlelap. tengok dah kul6. kalut2 bawak Rayyan kuar. baju kat umah nenek lak tak ada...main pakai je baju lama yang ada.. :)


haaa...tengok. dengan daddy sekali naik gelongsor!


dalam kete, duduk dengan daddy..pakai seat belt sekali.


ok..dah abis jalan2 kat s.alam, kita kembali ke kampung.
jom intai apa ada dalam beg bekal Rayyan.

ni senarai bekal Rayyan ke umah mama (pengasuh Rayyan). biasanya mesti bawak nasik. susu kadang2 kalau ada yang tak abis lagi mummy bagi sekali. pastu biskut buat ngunyah2. pastu mainan. kadang bawak itik, kadang bawak ball, kadang bawak buku....ikut mood mummy (bukan ikut mood Rayyan). :p



petang2 lak, kalau daddy balik, ni lah keje daddy. layan Rayyan main. ni mainan dah lama kepunyaan sepupu Rayyan. daddy banyak kali nak beli baru, mummy larang sebab barang dah ada, guna jer. jangan membazir. Rayyan seronok lah ada driver kat belakang tu. Rayyan rilekkkk jer duduk situ. kalau berenti, bising terus suruh gerak lagi!


gaya terbalik lidah gini, diwarisi dari genetik mummy! yesss!
daddy tak boleh buat macam ni kan? kan? kan?
kita geng Rayyan!


ok lah, dah abis dah gambar. mummy tak larat nak upload lagi.
next week Rayyan bakal berumur setahun.
bercampur baur gtu perasaan mummy!
macam tak sangka, dah besar anak mummy ni!

jadi anak yang baik ye sayang!

5 comments:

  1. pjgnye kisah rayyan... dh besar dh dia.. rayyan mkn nasi blend tak hancur terus eh??ke tak blend lgsg?? dariwys msih blend lg samapai lumat.. bila tak lumat dia mcm nk muntah n cekik je..risau gak..

    ReplyDelete
  2. Fiza...Rayyan makan ansi blend samapi umur 10 bulan kalu tak silap. pastu sah lenyek2 jer (sbb nak cepat tak sempat blend2 segala:))
    kalau blend sangat, dia tak suka -mebi texture makanan tu kurang sedap bagi dia.
    kalau petang2, makan nasi macam nasi orang tua jer...hehe

    ReplyDelete
  3. alamak, banyak nye kesalahan ejaan. *nasi * sampai

    ReplyDelete
  4. hahahaha awatla ceq punya pon byk slh ejaan..haishh.. nk cpt punya psl.. ooo cepat la ek dia blh mkn.. ntah bila darwisy ok..dh byk kali ajr, tp mcm tkut je tgk cra dia mkn cam geli2 tekak.. risau gak..dhla mkn telan terus.hehehe

    ReplyDelete
  5. Wah memang panjang kisahnya.. nanti Rayyan besor esok tengok gambar2 ni mesti sonot. Dah hampir 1 year dah anak mummy Sah ni... rasa sekejap je kan Sah... rasa cam baru lagi tengok gambar sah buncit. kehkehkeh...

    ReplyDelete