klik saya

Monday, November 22, 2010

update Rayyan's vocab


New word: update 22 nov 2010 (macam ada lagi, tapi mummy lupe le pulak)

Daddy

Nennek (nenek)

Jom

Get /geget (Baca ‘e’ seperti sebutan emak, bukan etak. Get /geget Rayyan refer tp goat sebenarnya. Tetapi cow pun dia panggil Get jugak, kucing, rabbit pun get jugak. Semua haiwan yang berkaki 4, dia panggil goat).

Dan juga meniru bunyi ayam berkokok: okk okk okkkk.

Rayyan macam mana bunyi ayam? laju je jawab: okk okk okkkkk. pastu siap bunyi syiuhh syiuhh dengan tangan2 sekali gerak halau ayam.

Mula membina ayat2 panjang seperti: jom ma (sambil tarik tangan mummy), nak ball ma (mintak ball dari mummy).

Bila Rayyna nak panggil mummy ni? Asyik ma, mama jer...

Sudah dapat lessen J penuh masa hari raya aidiladha lepas. Bila jalan, tangan depa ke depan nak balance. Comel anak mummy nih.

Dan Rayyan sudah faham arahan2 simple padanya seperti stand up, sit down, bing-tidur dan arahan2 biasa yang lain.

Sangat gemar makan kismis.

Dan juga sukakan senduk. Tiap kali masuk dapur, mesti paw 1 senduk.

ok lah, selamat maju jaya Rayyan!

1 comment:

  1. psstt...echah share la resipi menu no 1 tuh...nak try.

    ReplyDelete