klik saya

Friday, July 1, 2011

kisah duka pasangan muda. bantu mereka...




salam

CANCER!
brain cancer... not at early stage, but stage 4 already!
sesuatu yang menakutkan tapi inilah realiti

saya memang ikuti perkembangan cerita sedih ini
saya juga ingin membantu walau tak tahu mcm mana.

macam mana nak mula ye?

ok, saya kenal K.Moon di alam maya sahaja
tapi K.moon ni memang baik orangnya
kadang2 kami sembang kat YM
biasanya sembang pasal photography
k.moon ni mummy yg pandai amik gambar
oh, mula2 kenal k.moon di Photomama by Candid Syndrome

ok, K.moon ada adik ipar (biras sebenarnya) yang menghidap cancer Medulloblastoma
nama adik ni Norma
Norma sangat cantik
ye cantik


saya rasa saya tak pandai bercerita. saya amik dari blog k.moon sahaja:

Just got back from HKL ..dalam perjalanan me n sutan tak tahu nak cakap apa ...masing masing cam blank ....cam tak tahu dah nak pikir apa . Pagi tadik Talib call bgtau keadaan Norma ...suara dia pun lain je ...Moon dapat rasakan kesedihan dia tew . Even semalam pun mama call n sembang lama sangat ...and dia sangat sangat la risau kan Norma n Talib . Dia kata tak pa pasal Rafiq dia ley tgk but kami kena tolong sama support Talib ....sebab Talib tgh duk susah hati to da max Kak Lib tak tahu ar nak kata apa kak .. Danggg ai pun tetiba sebak tak tahu cam na nak advice dia ...cam dah habos dah semua kata kata nak bg dia kuat sebab ai pun not that strong ...ya Allah ..... Doc kata Radiotheraphy tew tak effect langsung kat canser tew ...tak mengecik pun tambah makin membesar ada . Doc tanya Lib sama ada nak proceed ngan radiotheraphy or to give up je .. Ai pun cam sedikitt geram dengar jawapan doc tew ..mana ley dia tanya nak give up ke apa . Dia patutu explain what are the choices yg available ...and bg la explaination yg betul betul kan since we deserve to know . List kan apa yg patut di buat ...maybe proceed then we see how ke cam na . Yes if after 2nd cycle apa apa pun tak jadi then ok fine kami ikhtiar cara lain . Sian sgt tgk Talib tadik ...yes i know he is very strong but hati suami mana la yg sanggup tgk isteri terlantar je cam tew ...u tell me can u stand that ? I dont think that im capable of doing what he's doing rite now Sutan advice him masa dia anta kami ke kerete Lib , hang kena redha n pasrah dengan semer nih Lib tapi at the same time hang kena ikhtiar sedaya yg kiter boleh ...incase apa apa berlaku pun biar kiter puas hati ...biar kiter kalah dalam keadaan berjuang dr kiter mengalah sekarang . Hang kena kuat Lib kena bantu Norma Talib tunduk je and i know dia sedih sangat sebab ai pun tak sanggup tgk muka dia time tew ...sebab im speachless Hang maaf kan la dosa dosa Norma kalau ada hang redha la Lib ...hang doa la agar di permudah kan segala nya .. Abg , kami baru kawen ...tak der apa pun Norma buat salah kat Lib ...gaduh pun tak sempat ...apa pun tak sempat bang ...apa pun Lib terima bang Now u tell me what more i can say ...cam sebak giler weii Hati Lib remuk bang .. Ai pandang Sutan ...kami saling berpandangan n sutan hanya ley tenang kan Talib .... Mmg kesian sangat ...dia org kawen last year ...than Norma mengajar kat Pontian n Talib kat KL ...jumpa pun sekali sekala ..then Norma pregnant n masa kandungan 7 bulan Norma dah flat n dah start tunjuk kan tanda2 dia sakit . Allah mmg maha kuasa dia bantu Norma permudahkan bersalin kan Rafiq ...then masa tew la kesakitan Norma mmg tak dpt di tanggung lagi ...masa tew la kami baru tahu yg dia ada brain cancer . Dalam kami kesian kan keadaan Norma ...kami lagi kesian kan keadaan Talib n Rafiq . Kesian sangat Rafiq tak dapat rasa langsung kasih sayang dr mama dia ....dah la Rafiq tew sebijik muka NOrma ... Mmg maha hebat la ujian dia org ...hope Talib sentiasa tabah dlm menghadapi ujian nih . Lib tuhan takkan menguji hamba nya kecuali DIA tahu hamba nya itew mampu menghadapi semua itu . Jangan kiter mengalah ....kiter patut terus kan n usaha selagi kiter mampu ...kami semua akan sentiasa doakan yg terbaik utk Norma . Apa pun yg berlaku kiter redha ya .

rentetan kisah ni ada di blog K.Moon : http://miera301.blogspot.com/2011/06/update-norma-2nd-cycle-radiotheraphy.html


kasih seorang suami : talib to norma


baby Rafiq yang belum berkesempatan merasa kasih seorang ibu.
bayangkan kita berada di tempat Norma. tidak dapat memeluk anak, menyusui...

K.moon update hari ni. katanya doktor di HKL dah surrender sebab selepas beberapa kali radiotherapy, kanser tu tidak mengecil, malah bertambah saiznya. ya, cancer ini sangat agresif!

selepas ini mereka akan usahakan kaedah lain pula :

Semua sakit ada ubat nya kecuali mati ...insyaallah

Selepas nih setiap kali mau berubat kat mana mana ....Norma kena naik ambulan since dia tak ley duk lama and kami pun dah servey bayaran ambulan ...tew semer benda yg Talib kena pikir kan .

Kami akan proceed ngan B17 injection that cost 10K . Yup its mmg mahal but jika ia mampu menyelamatkan Norma apa salahnya ...apa la 10K berbanding ngan nyawa insan .

Kami jugak akan ke Pusat Rawatan Al-Hidayah . Ust tew kata tak pa dtg je andai kata dia perlu rawat Norma dalam ambulan dia akan buat ..tak der masalah

Kami still proceed ngan TF

sama-sama kita bantu mereka:


cimb


01070068677528


Noormawati Mohd Rasif

terima kasih semua. semoga Allah tabahkan hati mereka.

2 comments:

  1. Hope the best ending for everyone..

    ReplyDelete
  2. Sah, i pun sedih baca blog ni..slalu gak follow pasal norma ni coz dia kwn baik kpd kwn i ms study UPM dulu..kebetulan kan..moga Allah merahmati keluarga beliau..

    ReplyDelete