klik saya

Tuesday, August 16, 2011

detik melahirkan Adel

Ok, sementara ada masa ni dan sementara kepala belum terhantuk ke meja lalu hilang ingatan, baik saya tulis cerita di hari 16hb Julai.

Pagi tu macam biasa la pagi hujung minggu kan...bermalas-malasan lepas tu ke kedai mamak pekena mee goreng yang sedap. Ingat nak pergi pasar, tapi fikir kalau bersalin minggu ni tak terusik lak lauk tu. Makanya terus pulang ke rumah...

Menjelang tengah hari, dok tanya2 nak makan ape lunch. Saya tanya hubby, hubby tanya saya. Saya tanya adik saya, adik saya tanya saya. Padahal masing2 kekenyangan... lalu untuk mengelakkan dari kene masak, saya cadangkan pekene steamboat.

Kami pun bersiap2 ke shah alam. MIL tak de kat shah alam, sebab semua balik Melaka ada kenduri. Kami pun ke Plaza Alam Sentral demi steamboat yg dah berminggu terbantut nak makan. Makan-makan steamboat sampai berpeluh, pastu round2 dalam alam sentral. Sampai la maghrib. Lepas solat, hubby ajak gi Sunway Piramid pulak, sbb company dia ada bowling tournament. Tapi di pikir kaki dah lenguh yang amat, maka di batalkan saja... on the way nak balik tu, boleh pulak singgah kat uptown seksyen 24. Meround kat situ pulak (katanya dah penat kan...tapi satu je misi saya- nak banyak berjalan biar cepat bersalin...ye lah..hari biasa duduk terlentang je tak berjalan. Rumah pulak kecik jer, berapa langkah dah sampai dapur, jalan sket lagi dah sampai bilik...). dah sambung menyoping kat uptown. Saya beli stokin nak pakai dalam pantang. Dah overdue baru nak beli stokin kaedahnya... adik saya pulak memborong shawl...terliur juga tp biar lah dulu sbb mcm ape kejadahnya aku nak beli shawl nak pergi mana...

Elok balik sampai umah puchong pukul berapa ye? Dalam dekat2 pukul 12 malam gtu... masa saya mandi tu, breastmilk keluar sket. Terdetik saya kan bersalin soon... tak de pulak dalam mana2 kitab kata kalau kuar breastmilk tu tanda nak bersalin kan...tapi detik hati tu mesti percaya... dah sudah mandi, makan malam. Cheewah makan malam kunun, makan biskut cicah air milo je pun. Pastu saya feeling2 sakit pinggang ala2 nak contraction. Padahal tak de sangat pun...sakit pinggang sebab byk berjalan ada laa...

Hubby cakap meh la kita gi spital. Mana tau kot dah nak bersalin ke... saya pun fikir alang2 Rayyan tidur ni, elok juga kalau gi cek kan... boleh pulak malam2 buta nak gi cek up. Masa tu tak sakit apa pun... kami pun gerak ke hospital. Elok kuar kat main road, rasa mcm ada contraction. Saya cuba time kekerapan dia. Sah 5 minit sekali dia datang. Legaaa....ada contraction. Tak de la kene cakap sakit perut walaupun tak sakit kan...(nak serah diri punya pasal). Sampai kat labour room, cakap kat nurse tu sakit perut dah. So masuk dalam buat CTG...betul la 5 minit sekali ( 2 in 10). Doctor datang, cek jalan 2cm. Frust jugak rasa 2 cm jer...pk mesti lambat lagi ni...mahu esok petang ke malam baru bersalin ni...

Masa tu ada patient lain baru daftar jugak. Elok lepas dia masuk jer, terus naik signboard “terima kasih kerana memilih Hospital Putrajaya. Wad sudah penuh, anda akan dirujuk ke Hospital Kajang”. Mcm tu lah lebih kurangnya... memang ada 2 je lagi bed kosong. Sebab belum nak bersalin, maka saya di warded. Kali ni masuk wad 2B. Maka merasa lah saya ketiga2 wad kat level tu 2A-bersalin kan Rayyan, 2B- bersalinkan adik, 2C-Rayyan operation.

Dipendekkan cerita, harapan nak tidur aman damai malam tu berkecai apabila contraction mula mengganas menjelang jam 5 pagi. Masuk wad jam 4, jam 5 dah sakit yang amat. Nurse cek, contraction dah jadi setiap 3 minit. Agak tak keruan juga lah. Solat subuh pun sambil duduk. Pastu sms hubby suh datang cepat sket hantar minyak panas sbb tak tahan sakit pinggang. Sakit tu sakit yang amat, cant describe by words. Masa Rayyan dulu tak sesakit ni. Sekali dia datang tu, rasa mcm nak menggelupur (hover tak?)...habis besi katil saya genggam2. tapi dalam hati nekad kali ni tak mau nangis sbb nnt jd lemah. Tp bila hubby ada tu, menitik juga lah air mata. Tp sket ja, terus tabahkan hati balik. Kakak bed sebelah saya dah risau tengok saya dok ulang2 gi toilet. Saya mmg keje ulang gi toilet sbb rasa nak kenc tak henti2. Dia risau saya bersalin dlm toi jer. Pastu hubby panggilkan misi. Masa tu pukul berapa pun tatau la...dkt2 kul 10 kot. Misi dtg dgn doctor, cek 4cm nak ke 5 cm. Doctor pecahkan air ketuban, masukkkan ubat untuk yak. Berlari gi toi, tak kuar ape pun sbb perut mmg kosong.

Di tolak ke labour room, masuk bilik no 3. Tukar baju seksi seme... baring kat katil labour room, kene CTG. CTG time kat labour room adalah sangat tak best kan...sbb sakit nk mengereng tak boleh. Alhamdulillah misi2 kat Putrajaya seme baik2 belaka, di wad mahupun di labour room. Diorang layan je karenah saya. Tak banyak karenah pun...

Sakit yang saya alami memang teruk. Mmg sangat sakit. Maha sakit. Macam ni rupanya sakit bersalin....dulu pakai epidural rileks saja... merasa la sakit bersalin. Rasa mcm mahu diambil nyawa. Betullah sakit kedua selepas mati ialah sakit bersalin. Dah kene CTG nurse tak bagi gerak2 sangat kan...tp saya tak kira dah...saya mengereng, gerak2 seme...asal hilang sakit. Contraction tu datang lama....pastu stop kejap, sempat amik nafas tuuuu dddiaaa dia datang balik. Doctor pulak datang tanya2 saya “ sejak bila puan ada asma...kenapa alergi folic acid”... saya ni nk bertutur pun tak boleh dah! (lepas dah bersalin br terfikir mana doc tau saya asma n alergi...may be dlm system dah ada kot...sbb dlm buku merah tak de tulis pun...)

Slps bertarung dgn kesakitan yg amat, dtg rasa nk meneran. Doc dtg seluk, katanya dah boleh dah ni...diorang pun siap2 alatan seme. Sblm push sempat tanya misi mana suami saya...hehe demand. Saya pun push2 tak dapat.Misi cek sekali lg, katanya belum boleh lagi ni...belum 10cm...hadoi laa... diorang pun kuar balik. Saya mmg dok rasa nk meneran dah..panggil misi lagi sekali. Ckp dah tak tahan dah...sekali lg diorang kalut. Push2 ntah berapa kali ntah. Mmg banyak kali lah. Baby tak kuar2. Saya pulak macam dah nak kehabisan tenaga. Mana tak nya, semalam makan steamboat dgn biskut je. Pulak tu berjalan sampai penat. Malam pulak tak tidur...

Suami saya suapkan air zam-zam. Lega sikit. Sambung push...masih tak dapat. Saya rasa baby jauh lagi. Tak rasa crowning pun. Sakit tu memang sakit lah. Makin ramai yang masuk bilik tu. Dah penuh segala manusia (nurse n doc laa) kt depan saya. Tetibe dalam kesamaran saya Nampak doc india yg masa saya bersalinkan rayyan dulu. Saya masa ni rasa mcm dah nk surrender dah...rasa mcm operate sajalah....saya dah tak mampu! Doc tu suruh hubby kuar.katanya nk vacuum. Lps hubby kuar, doc suruh saya push lg sekali sementara misi siapkan nk vacuum. Doc tu godek2, saya rasa dia seluk sampai ke dalam, akhirnya Alhamdulillah...baby kuar. Terus diletakkan ke dada saya. Panas badannya..biru2 gitu. Misi menjerit kat doc suruh cepat gunting tali pusat. Doc tu (MO) baru rasanya. Lagi muda dr saya. Teragak2 pulak dia. Menjerit2 misi kat situ sbb anak saya tak menangis. Saya pulak dah lemah...kat bibir tak berenti zikir. Saya zikir kuat2. Tak tau knp...tp perasaan saya masa tu lega n syukur. Saya tanya misi mcm mana keadaan anak saya...dia kata ok...dah nangis. Jap tu dia dtg tunjuk kat saya n tanya jantina anak. It’s a girl!!!!

Pastu mcm biasa lah, sesi kuarkan uri n jahit menjahit. Punya lah lama uols...dekat 1jam stgh doc tu jahit. Mmg la sbb tak kene gunting, tp tear. Tu banyak jahit. Redha saja tp sesekali rasa mcm nk tendang doc tu sbb sgt slow n dah jahit bhgn luar br perasan bhgn dlm belum jahit. apakahhhhhh ..

Pastu keje dia sgt2 kasar. Kita dah la sakit. Dia lap darah pun main tonyoh2 jer. Sakit tau!!!

Lepas sejam stgh baru saya dpt breastfeed baby. Baby pun pandai. Sekejap je dah pandai latch.

Dah dekat wad baru tau rupanya saya hanya 51minit di labour room. Rasanya sangat lama 51minit itu...

Ok lah, itu saja ceritanya..tak larat mengarang lagi...penat mengarang sblh tangan ni...adel ni tak mau letak.

Lepas slmt, terus trauma sehingga kini... hukhuk

10 comments:

  1. ngerrriii nye mak....mihaha...part sakit tu aku dh rs sah..sebab konon tabah..doktor offer epidural mak cakap its okay..then hambik kau..melalak dlm ward..

    ReplyDelete
  2. still trauma? huhu..aku nebes dh ni..

    ReplyDelete
  3. lily: mmg sakit kan...siyes..aku mcm ala2 nk meronta gtu..tp masih bertahan.. aduh..tetibe sakit lg.

    eejaa: trauma aku...terus rs nk pencen ni...

    ReplyDelete
  4. pengalaman sah tu sama je mcm kita..mmg sakit tu yg plg tkthn..bru rsa nk boleh bernapas bckp ngan naman tetiba sakit tu dtg balik..hbis besi tepi katil kita trik smbil genggam..akibatnya hmpir sebulan jgk lengan n ketiak kita sakit yg amat.

    ReplyDelete
  5. ha ah..mmg sakit. rayyan dlu raisah operate ke normal gak?

    ReplyDelete
  6. Fiza: ye ke fiza...ada effect pulak ye? mmg sakit kan..huhu. bersalin yg ke-2 ni sakit dia teruk tapi amik masa tak lama pun..tak sampai berapa jam je..tp azab.

    zura: Rayyan dulu normal jugak zura..tp lebih 24 jam contraction dia mild2 jer...tp lama. kali ni contraction tahap dewa tp sekejap ja..

    ReplyDelete
  7. tetiba rasa sakit gila dgr citer sah ni..adushh sakitnya.hihi~~~farah~~~

    ReplyDelete
  8. Awak lenguh menulis..saya lenguh membaca..hehehe..mana taknya asyik terpaksa ulang2 baca nak bg feeling sbb banyak gangguan drp 3 anak..huhuhu..

    Apa-apa pun..inilah pengalaman terindah buat kita walaupun sakitnya hanya Allah yang tahu. Sesungguhnya kesakitan itu penghapus kepada dosa2 kita kan? Tahniah atas semangat anda yang kuat! lepas ni kena kuatkan semangat utk besarkan anak2 pula ye :-)

    ReplyDelete
  9. mamirasysha : hehe lenguh membaca ye? echah type ni berhari simpan kt folder... mcm mana la awk handle 3 anak ye? betul2 cabaran nk besarkan anak pula...semoga kite jd super mom!

    farah: betul farah...citer tu tak tipu punyer..

    Lip: tak per lip...lain org lain la sakitnya...rezeki masing2. sakit tu penghapus dosa kita...echah smp merintih mintak ampun kt Allah ms tu...huhu

    ReplyDelete